Radiator Fan Design

Radiator Fan Design


Radiatorer, som vann-til-luft varmevekslere, er ikke mye godt uten luftstrømmen til ferje varme bort fra væske de inneholder. Air lov til å stagnere rundt radiatorkjølefinnene raskt mettet fett med termisk energi, og trenger å gå bort så raskt som mulig, slik at kjøligere luft kan ta sin plass. Ved lave hastigheter, må radiatoren litt hjelp for å kompensere for mangelen på frisk luft som ellers ville helle gjennom bilens grille åpning.

Fast-Blade, fast mekanisk Fan

Dette er de mest grunnleggende type motor-drevet kjølevifte. Den faste blad mekanisk vifte vanligvis festes til vannpumpe trinse, og roterer i direkte forhold til motorturtall. Dette fungerer ganske godt så lenge hestekrefter og effektivitet angår, ettersom viften vil alltid trekke luft gjennom radiatoren så lenge motoren fortsetter å løpe. Du er lite sannsynlig å finne en fast fan på alt annet enn stasjonære industri og landbruk motorer, som har en tendens til å kjøre i timevis på en konstant rpm, og som ikke ville motta en avkjølende luftstrøm ellers.

Fast-Blade, Clutch-Driven Mekanisk Fan

Nesten alle moderne bilmotorer benytte en mekanisk vifte bruke noen form for clutch. Clutch fans kommer i to varianter, temperatur sensing eller rpm begrenset. Temperatur sensing fans bruker varme overføres gjennom vannpumpen for å utvide et metall spiral inni viften hub. Dette voksende metall fra rullen låses viftebladene til vann pumpeakselen, og således i inngrep med viften når kjølevæsken har nådd en gitt temperatur. RPM begrenset fans bruker en viskøs kobling mellom viftebladene og hub som begrenser viftens hastighet og dermed hvor mye strøm det kan tappe fra motoren.

Flex-Blade, Clutch-Driven eller Fast Fan

Noen ytelses fans bruker fleksible blader som kan endre vinkel eller banen. Viftebladene standard til en bratt vinkel ved lave turtall, og dermed trekke så mye luft gjennom radiatoren som mulig. Som rpm øker, lufttrykket på bladene tvinger dem til å flate ut, mink banen og dermed luftstrømmen. Bladene vil finne likevekt på egen hånd, slo seg ned på noen banen hvor den reduserte lufttrykket ikke lenger kan føre dem til å flate ut. Dette konseptet er funksjonelt lik rpm begrenset fan, men trumfer den viskøse koblingen med sin enkelhet og redusert masse. Flex-fan kan være clutch-drevet, men dra er lav nok til at det fortsatt er et levedyktig alternativ for den faste hub.

elektriske vifter

La oss begynne med å avskaffe et rykte. Elektriske vifter er faktisk mindre effektiv enn mekaniske fans til å konvertere motoreffekt til luftstrømmen innenfor et smalt luftstrøm rekkevidde. Den mekaniske viften er, for alle praktiske formål, nesten perfekt når det brukes på sitt ideelle rpm; en elektrisk vifte motor bare går med omtrent 90 prosent effektivitet, og den trekker strøm fra en dynamo, som bare er 70 til 90 prosent effektive. Den elektriske vifte største fordel er at det kan kjøres i den ene rpm og en rpm bare, hvilket innebærer at ingeniørene kan forme dets blader for å oppnå maksimal effektivitet ved at hastigheten. Og når viften ikke er i drift, kan de potensielt bruke luftstrømmen som passerer gjennom radiatoren til å generere strøm og mate den tilbake i bilens ladesystem.