Hva er et kamera ISO?

Hva er et kamera ISO?


ISO i form av et kamera beskriver sin film eller sensor hastighet. Jo høyere dette tallet er, jo mer følsomt kameraet for lys, noe som gjør at du kan ta bilder under dårlige lysforhold. Film kameraer avhenge av filmen for å bestemme ISO, men digitale kameraer kan endre innstillingene for hvert enkelt bilde med et klikk på en knapp.

ISO, ASA og DIN

ISO står for International Organization for Standardization. Eldre kameraer kan beskrive filmhastighet som ASA (American Standards Association) og bruker samme film fartstallverdier. European-laget eldre kameraer referere til DIN (Deutsches Institut für Normung) verdier for filmhastighet. Disse består av tosifrede tall etterfulgt av en grad symbol. Det tilsvarer en ISO 400 hastighet film er DIN 27 °, og den endres med tre grader for hver full stopp av ISO filmhastighet.

Lys og ISO

Jo høyere ISO-tall av en film eller digitalt kamera innstilling, jo mindre lys det er behov for å gjøre en eksponering. Film av høyt ISO-tall vil bli referert til som "high speed" film, fordi det lar deg bruke raskere lukkerhastigheter. En lav ISO-tall trenger mye lys for å gjøre en eksponering, og det er best brukt utendørs på solrike dager. ISO-tall varierer mellom 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600 og 3200, med noen "halv-stop" tall for film som 64 eller 160. Noen digitale kameraer kan ha halv stopp i ISO også.

Korn

Mens du bruker en lav ISO-innstilling eller sakte film kan forårsake problemer i dårlig lys, reduserer det også film korn. Den laveste ISO-innstillinger resultere i en mye jevnere bilde med ingen åpenbare korn, som kan være å foretrekke for fag som på nært portretter. Høye ISO-innstillinger, eller høy hastighet filmer, skape synlige prikker av korn i bildet, som enten kan være problematisk eller et estetisk valg på fotografens vegne.

Kontrast og støy

Høyere ISO-innstillinger skape mer kontrast enn lavere innstillinger. Digitale kameraer satt til en høy ISO også skape mer støy. Støy er som film korn i at det ser ut som store synlige prikker i mange farger. I dette tilfellet er støy mer tydelig i skyggene i bildet.

Shutter Speed ​​Sivil

Når det er viktig å bruke lukkertider som fryser bevegelse, kan ISO være en nyttig alliert. Hurtiglukkertider som fryser bevegelse også redusere mengden av lys som slippes inn i kameraet. Ved hjelp av en høy ISO øker lysfølsomhet, noe som gir flere muligheter for raskere lukkerhastigheter. ISO-innstillinger er også nyttig hvis du trenger å bare bruke en raskere lukkertid enn 1/30 av et sekund. Det er rundt denne hastigheten som den enkle hånd-holding av kameraet kan gjøre bildet uskarpt. Hvis et stativ ikke er tilgjengelig, velger en høyere ISO kan bidra til å gjøre en raskere lukkertid tilgjengelig og gjøre bildet skarpere.