PDA Fakta

PDA Fakta


En personlig digital assistent (PDA) er en liten og bærbar digital databehandlingsenheten vanligvis integrert med mobiltelefoni. Også referert til som bærbare datamaskiner, moderne PDAer er i stand til å få tilgang til internett via Wi-Fi-teknologi, lagre telefonnumre og e-postadresser, og kommunisere med andre enheter. De fleste PDA-er også utstyrt med programmer som tekstbehandling, regneark, multimedia spillere, spill og digitale kalendere.

Form

Moderne PDAer er kompakte enheter, litt større enn vanlige mobiltelefoner, drevet av oppladbare batterier. De mest skjelnes fysiske egenskapene til en PDA inkluderer en stor fargeskjerm, og et QWERTY-tastatur for tommelen å skrive. Noen modeller har en berøringsskjerm LCD-skjerm, som par som en inngang og en utgang enhet. En bruker kan legge inn informasjon til enheten ved å trykke på bestemte områder på skjermen, gjennom fingrene eller en liten metall eller plast enhet som ligner en penn, kjent som en pekepenn. Når opptre som en ut-enhet, viser skjermen bildene etter å ha gjennomført instruksjonene.

Egenskaper

En PDA gjør det mulig for brukeren å holde orden. Moderne PDAer er i stand til å få tilgang til Internett via et trådløst nettverk, og er utstyrt med organisatoriske funksjoner som Microsoft Outlook for e-post. Nyere modeller har også støtte for spillapplikasjoner og mest vanlige multimedia formater som MP3 og MP4. PDA har multitasking funksjonalitet, slik at brukeren kan laste og tilgang til flere programmer samtidig, avhengig av random access memory (RAM) kapasitet av modellen. En PDA bruker en liten harddisk for lagring av data, og har utvidelsesspor for ekstra lagringsplass, inkludert minnekort eller pinner også. Noen modeller er utstyrt med Universal Serial Bus (USB) porter til å koble eksterne enheter.

Kommunikasjon

PDA-er i stand til å kommunisere med andre kompatible enheter som bruker trådløs infrarød eller bluetooth-teknologi. Når to enheter er koblet til, kan en bruker fra én enhet overføre filer og få tilgang til informasjon på den parede enheten, over den trådløse tilkoblingen. For infrarød, opprettes det en forbindelse ved å justere de tilsvarende infrarøde porter, slik at de står overfor hverandre, ikke mer enn en meter fra hverandre. En Bluetooth-tilkobling er mer allsidig, slik at forbindelser over et bredere spekter, og raskere dataoverføringshastigheter. For én enhet til å kommunisere med hverandre, må begge enhetene aktivere trådløsfunksjonen (infrarød eller Bluetooth), og identifisere og autorisere den andre enheten, fra firmware.

Operativsystem

PDA funksjonalitet og ytelse er avhengig av sitt operativsystem (OS). Felles PDA OS inkluderer PalmOS, Symbian, WinCE, Penbex OS og Nucleus. PDA produsentene vanligvis designe sine produkter for å kjøre på noen av de vanlige operativsystemer - Palm Pilot, og de fleste Sony og Handspring modeller kjøres på PalmOS, Nokia, Sony Ericsson og Psion modellene kjøres på Symbian, og HP, Dell Axim, Casio og Toshiba kjøres på Microsofts WinCE.

Prosessor og minne

Bortsett fra OS, er en PDA ytelse påvirkes også av maskinvarekomponenter, særlig, den prosessor og minne (RAM). High-end utstyr generelt har kraftigere prosessorer som er i stand til å utføre instruksjoner raskere. Høyere RAM kapasitet fører også til raskere ytelse fordi enheten er i stand til å manipulere flere sett med data samtidig.