Hva er en J-1939-protokollen?

Hva er en J-1939-protokollen?


The Society of Automotive Engineers utviklet J-1939-protokollen for å gi vanlige måter å sende digitale styresignaler gjennom tunge kjøretøy som lastebiler og busser, anleggsmaskiner og landbruksutstyr. J-1939-protokollen definerer de forskjellige lag av ISO-OSI sju-lag kommunikasjonsmodell, inkludert elektriske standarder, meldingsformater og nettverk ledelse metoder.

ECU

Kjøretøy designere har i økende grad brukt elektroniske kontroller for å styre motor, girkasse, bremser og andre store funksjonelle områder. Disse kontrollene, kalt elektroniske styringsenheter, ECU eller ECU, innlemme en mikroprosessor, minne og andre kretser til å oppfatte og håndtere atferden til en lastebilens deler. For eksempel, justerer motorens ECU timing og bensininnsprøytning for å oppnå optimal ytelse og lave utslipp over et spekter av temperaturer og driftsforhold. ECU har vanligvis elektronisk diagnosekoder som hjelper teknikere i vedlikehold og reparasjon. Moderne biler kan ha et dusin eller flere styreenheter, kommunisere med hverandre over en standard digital sti som J-1939.

fysisk Layer

En J-1939 nettverkets fysiske laget består av sine ledninger, kontakter og elektriske standarder for spenning og strøm. Elektroniske moduler kommunisere over et enkelt tvunnet par ledninger i en seriell dataformat. Hvert nettverksegment benytter avslutningsmotstander ved hver ende av ledningene, med 120 ohm som en typisk motstand verdi. ECU og annet utstyr kobles til nettverket via trekantede tre-pinners kontakter definert i J-1939 standard. Disse kontaktene er kalt Deutch DT06-3S-E008. En annen kontakten brukes til å koble diagnostisk og utslipp testing av utstyr har en ni-pin utforming kalt Deutch HD10-9-1939P.

Message Layer

Moduler i en J-1939 nettverk kommuniserer via digitale datameldinger i en spesialdesignet format. Data i meldinger inkluderer en 29-bits identifikasjonskoden som angir meldingens prioritet, meldingens format og annen informasjon. Meldinger tjene til å kontrollere ECNs, la ECNs å sende informasjon, inkludert kjølevæsketemperatur, hastighet og overføringen utstyr for diagnose på selve nettverket. Meldingene blir prioritert så tidskritisk informasjon som en kommando for å bytte overføring tannhjul styrer lavere prioritet statusmeldinger. Prioriteringer tillate flere moduler for å dele den samme kommunikasjonskabel. Hvis en melding styrer hverandre, lav prioritet melding generelt gjentar etter en kort forsinkelse.

dynamiske Adresser

Hver modul i en J-1939 nettverket har en unik adresse som brukes for å sende meldinger; hvert nettverk støtter opptil 255 adresser. Modulene har ikke fabrikkkodet adresser; I stedet bruker J-1939 protokollen en dynamisk adresse-hevde system. Når enhetene først få kraft, sender de meldinger på nettverket hevder en adresse. Den første enheten til å kreve en adresse får beholde den; påfølgende enheter vil motta en melding "kan ikke kreve adresse" fra den første, og de må bruke den neste tilgjengelige adresse. Selv forhandlingsprosessen er noe komplisert, det eliminerer muligheten for adressekonflikter.