Forskjeller mellom LCD, Plasma og DLP

Forskjeller mellom LCD, Plasma og DLP


Teknologien for TV har kommet langt fra dagene av svart-hvitt TV. I disse dager er de i markedet for en ny TV konfrontert med så mye ny teknologi og vilkår for TVer som de kan være litt forvirret med hensyn til hvilke TV å kjøpe. LCD, LED, OLED, DLP og plasma er alle HD-TV (HDTV). Å vite forskjellen mellom typer teknologi bak TV kan gå en lang vei mot å hjelpe deg til å ta en avgjørelse om hvilken type TV du faktisk ønsker.

Plasma-TV

Plasma-TV eller Plasma skjermpanelet (PDP) er drevet av en type teknologi som består av mange enkeltpiksel celler, som tillater elektroder for å sende elektriske pulser til naturlige gasser (xenon) som forårsaker dem til å gløde og produsere lys. Lyset tennes RGB fosfor i hver celle for å vise fargesekvenser. Forskjellen mellom plasma og LCD-TVer enn DLP TV er at begge er tynnere i forhold til DLP TV. Plasma-TV er tynn nok til å henges på vegg. Plasma-TVer har også større muligheter enn DLP. Plasmaer har god fargemetning når de er nye; Imidlertid vil en plasma brytes ned over tid.

DLP TV

DLP betyr Digital Light Processing. Denne type fjernsyn har mer enn 1,3 millioner mikrospeil, en brøkdel av bredden av et menneskelig hår, som er skråstilt ved en liten mikrospeil-enheten (DMD). Når de er tiltet mot lyskilden inne i DLP, TV er i på-posisjon; når de er vippet bort fra lyskilden, TV er i av-stilling. Lyset blir filtrert til en fargehjul som roterer 120 ganger per sekund, noe som gir den ønskede farge. Speilene er i stand til å slå på eller av flere tusen ganger hver andre, produsere opp til 1024 ulike nyanser av grått. Fordelen med DLP TV over Plasma TV er at DLP har en pære (lyskilden) som kan byttes ut over tid, noe som fører til lang levetid for DLP-TV-apparat i motsetning til plasma, som ikke er utskiftbare. Dette betyr at DLP TVer generelt overleve Plasma og LCD-TV, som begge har en begrenset levetid. Den største ulempen med DLP TV over Plasma og LCD-TV er størrelsen. DLP er mer plasskrevende enn noen av dem.

LCD-TV

Liquid Crystal Display (LCD) TV selektivt filtrere aa hvitt lys produsert av en serie med kald katode lysrør (CCFL) til å produsere sorte og fargede bilder. Enkelte LCD TV-er bruker fargede lysdioder i stedet. Lyset passerer gjennom millioner av røde, grønne eller blå krystaller (RGB) hvor en elektrisk strøm Slår farger av eller på for å produsere farge på skjermen. Forskjellen mellom LCD og DLP er at LCD-skjermen gir en bedre betraktningsvinkel. LCD-TV er også tynnere enn DLP TV. Ulempen er at LCD-TV-en ikke kommer i størrelser så stor som plasma eller DLP. Også LCD-skjermer har en begrenset levetid, i motsetning til DLP.