Typene Gas for en Mazda RX8

Typene Gas for en Mazda RX8


Mazda RX-8 ble innført i 2004, og erstatter RX-7. RX-8 er fortsatt blir gjort i dag og kjører på premium blyfri bensin. En versjon av RX-8 som kjører på hydrogen og bensin ble også produsert og solgt i små tomter i 2006 og 2008, men i dag, er denne versjonen ikke er kommersielt tilgjengelig for allmennheten. Fokus på å bruke premium bensin stammer fra uvanlig type motor som brukes i RX-8 og den potensielle skaden som vanlig bensin kan føre til motoren.

Premium blyfri bensin

Alle modell år av RX-8 krever premium blyfri bensin, ifølge Mazda. Begrunnelsen for dette er at RX-8 har en uvanlig type motor. Det er en rotasjonsmotor, som inneholder en trekantet rotor og et hus som omgir rotoren. Rotoren roterer og frembringer motorkraften via en eksentrisk aksel. Inntak, kompresjon, forbrenning og eksos sykler forekomme tre ganger per rotasjon. Ifølge Mazda, er kraften-vekt-forhold av en rotasjonsmotor bedre enn i en vanlig stempelmotor.

Kompresjonsforholdet av RX-8 motor er ti-til-en, sammenlignet med 8-til-en kompresjonsforhold på de fleste moderne biler. Dette faktum er av betydning for den type bensin som kan brukes i bilen. Den oktantall av blyfri bensin er basert på motstandsevnen mot "banking" av bensin, og superbensin er mest motstandsdyktig mot "banking". Knocking er eksplosjonen av drivstoff og luft inne en motor som ikke er skapt bevisst av tennpluggen. Dette fører til vibrasjoner og støy, og det kan skade motoren.

California Energy Commission Consumer Energy Center forteller at selv om en auto produsenten spesifiserer at du bør bruke premium blyfri bensin i bilen, kan dette ikke være nødvendig. Imidlertid er denne uttalelsen basert på typiske motor kompresjonsforhold på de fleste biler. Ifølge en artikkel av David Biello i spørsmålet om Scientific American januar 2007 motorer som RENESIS har en høyere kompresjon som nødvendiggjør ved hjelp av premium blyfri bensin for å unngå banking.

Unngå vanlig blyfri

Ved hjelp av blyfri bensin i RENESIS RX-8 motor er ikke anbefalt av Mazda. Selv om det er billigere, vanlig bensin inneholder en lavere oktantall, noe som vil øke sjansen for å "banke" i denne motoren.

Bensin og Hydrogen

For dual-fuel RX-8 biler, type bensin som skal benyttes i forbindelse med hydrogen er superbensin, som hybrid-motoren er også en rotasjonsmotor.