Hvordan sette lukkertid og blenderåpning

Blenderåpning og lukkerhastighet bestemme eksponeringen av filmen for lys. De arbeider sammen for å frembringe en balansert bilde. Å velge både riktig blenderåpning og lukkerhastighet er viktig å ta et godt bilde.

Bruksanvisning

1 Still inn riktig filmhastighet på lukkerhjulet øverst til venstre på kameraet.

2 Bestem lukkerhastighet og tilsvarende blenderinnstilling - også kjent som en f-stop - ved hjelp av en innebygd eller håndholdt lysmåler. (Se "Slik leser du en lysmåler.")

3 Still inn blenderåpning med blenderringen på kameralinsen. Blenderinnstillingene indikere størrelsen av åpningen i linsen og varierer fra F2 til F22 på typiske kameraet.

4 Still inn lukkerhastighet ved å bruke lukkerhjulet på toppen av kameraet. Lukkerhastigheten måles i brøkdeler av et sekund, og varierer fra ett sekund til 1/1000 sekund på gjennomsnittlig kameraet.

Hint

  • Blender og lukker innstillinger arbeide sammen og kan benyttes i forskjellige kombinasjoner for å fremstille den samme eksponering.
  • En mindre blender nummer vil resultere i en grunnere dybdeskarphet, og mindre av bakgrunnen vil være i fokus.
  • Med en blenderåpning på F11, lukkerhastigheten på en lys solrik dag er typisk 1/125 sekund. Bruke samme blenderåpning på en overskyet dag, setter lukkerhastigheten på 1/60 sekund å eksponere filmen for lys i en lengre periode.
  • Velg en høy lukkertid for å fange bevegelser.