Hvordan en vidvinkel linse påvirke Aperture og dybdeskarphet?

Hvordan en vidvinkel linse påvirke Aperture og dybdeskarphet?


Vidvinkelobjektiver tillate en dyktig fotograf for å fange fange storslått utsikt. Amatørfotografer nyte dem for den enkle som de kan fokusere på nesten alt i sikte. Hva gjør disse kameraene unike er deres optikk, som blant annet påvirker objektivets blenderåpning og dybdeskarphet. Aperture, målt i F / stopp, refererer til åpningen som slipper lys inn i kameraet. Dybdeskarphet, eller DOF, refererer til mengden av bildet som ser ut til å være i fokus.

Definisjon

Hva som utgjør en vidvinkel linse avhenger av størrelsen på bildeflaten og den avstand ved hvilken bildet er ment å bli sett. For eksempel er en 50 mm objektiv et normalobjektiv på et 35 mm stillbildekamera, men 35 mm er normalt på enkelte forbruker digitale kameraer med mindre sensorer. Normale linser innføre et perspektiv som er lik den som det menneskelige øye ser. Vidvinkelobjektiver forlenge dette perspektivet fordi du må flytte nærmere motivet for å oppnå samme sammensetning. Fotografer generelt anser 35 mm objektiver brede på et fullformat kamera og 20 mm objektiver bred på en high-end forbruker kamera.

Aperture

På grunn av de som er involvert i å bestemme f / stopp matematikk, samme mengde lys inn alle objektiver på samme blenderåpning. Imidlertid vil bildet skapt av en vidvinkel linse har en mye større dybdeskarphet enn det som er opprettet av en normal eller et teleobjektiv på samme avstand og f / stop. For eksempel kan en 35 mm filmkamera fokusert på et emne 10 fot unna med en 50 mm linse ved f / 16 har en dybde på felt som strekker seg omtrent 23,6 fot bak emnet. En 35 mm linse på samme f / stopp har en dybdeskarphet som strekker seg til uendelig.

Dybdeskarphet

Vidvinkelobjektiver er kjent for sin store dybdeskarpheten. Men dette er bare sant når man sammenligner bilder tatt fra samme sted. Et vidvinkelobjektiv skaper ikke mer dybdeskarphet enn noe annet objektiv når bildene er av samme størrelse. For eksempel, hvis du tar et bilde av en vindmølle fra 50 meters avstand med en vanlig og en vidvinkel linse, mer av forgrunnen og bakgrunnen skal være skarp i bildet tatt av vidvinkel linse. Imidlertid vil vindmølle være mindre fordi linsen passer mer natur inn i samme størrelse fotografi. Hvis du flytter nærmere vindmølle slik at det er samme størrelse som den var på bildet tatt med normalobjektiv, vil dybdeskarpheten synes det samme.

Bruk av vidvinkelobjektiver

Fordi de er lett å fokusere og holde det meste av bildet skarpt, er vidvinkelobjektiver ofte brukes i forbruker pek-og-skyt-kameraer. Landskapsfotografer benytter disse objektivene for å ta et bredt syn uten å kaste forgrunnen eller bakgrunnen objekter så langt ute av fokus at de blir distraherende. En fotograf som må få det siste skuddet på dagen kan velge å bruke en vidvinkel linse for å oppnå en dyp dybdeskarphet samtidig åpne opp for et bredere f / stopp for å få maksimalt ut av den sviktende lys.