Hva gjør Hz stå for på en TV?

Forkortelsen Hz står for Hertz, en standard måleenhet for frekvens oppkalt etter det 19. århundre tyske fysikeren Heinrich Rudolf Hertz, som var den første personen til å sende og motta radiobølger. På en TV, refererer Hz til den hastigheten som endrer bildet seg - ellers kjent som den time frekvens eller oppdateringsfrekvensen - målt i sykluser per sekund.

Kritisk Flicker Frequency

En TV skaper bevegelse viser flere titalls eller hundrevis av komplette skanninger av skjermen, eller rammer, per sekund, slik at lyset slippes ut fra skjermen er ikke stabil, men flimrer. Hvis imidlertid frekvensen av flimringen er høyere enn den kritiske frekvens flimmer, eller flimmerfusjonsfrekvens - den raskeste flimringen hastighet at det menneskelige øye kan oppfatte - pulser av lys fra skjermen ser ut til å smelte sammen til en sammenhengende, jevn strøm.

oppløsning

Oppdateringsfrekvensen på en TV-skjerm avhenger vanligvis på sin oppløsning, eller antall bildeelementer, eller "piksler" - de små fargede prikker som til sammen danner bildet - per kvadrattomme. Lavere oppløsning skjermer har vanligvis høyere oppdateringsfrekvens, rett og slett fordi det tar kortere tid å tegne eller male, et mindre antall piksler. En TV-skjerm med en oppløsning på 800 x 600 piksler kan ha en oppdateringsfrekvens på 85 Hz, mens en TV-skjerm med en oppløsning på 1024 x 768 piksler kan ha en frekvens på 72 Hz og så videre.

LCD og Plasma

Den menneskelige kritisk flimmer frekvens varierer mellom 25 og 55 Hz, så en oppdateringsfrekvens under 60 Hz er generelt ansett utilstrekkelig, fordi det gir flimmer å bli oppdaget. Moderne, HD, flytende krystall display og plasma-TV-skjermer kan ha oppdateringsfrekvenser så høyt som 120 Hz, 240Hz eller 600 Hz i noen tilfeller. Det er verdt å huske, men at høyere oppdateringsfrekvens ikke kan opprette detalj utover det som allerede er i kildematerialet, så hvis kilde rammer leveres ved 60 Hz, må TV-skjermen utføre en matematisk prosess, kjent som interpolering, til produsere flere rammer.

fotosensitiv epilepsi

Oppdateringsfrekvensen på en TV-skjerm kan være et problem for folk med en tilstand som kalles fotosensitiv epilepsi, der noen oppfattet flimring av TV-bildet kan stimulere netthinnen i øyet og indusere et anfall. Fotosensitiv epilepsi lider er vanligvis følsomme for frekvenser mellom 16 og 25 Hz - godt under oppdateringsfrekvensen av moderne TV-skjermer - men noen individer kan være følsomme for frekvenser så høye som 60 Hz.