Hva er de ulike metaller Funnet i katalysatorer?

Hva er de ulike metaller Funnet i katalysatorer?


En katalysator er en del av bilens eksosanlegg, som ligger mellom motoren og eksosrøret. Omformeren funksjon er å fungere som en katalysator for kjemiske reaksjoner som konverterer motoreksosgasser til mindre skadelige utslipp før de blir utvist. Disse reaksjoner finner sted som eksosen passerer gjennom omformeren og over keramisk substrat belagt med sjeldne metaller så som platina, palladium og rhodium.

Litt av bakgrunnen

De første katalysatorer dukket opp i biler i 1970 som svar på strenge kjøretøy utslippskrav pålagt av Clean Air Act Endringer av 1970. De første omformere var i stand til å konvertere karbonmonoksid og hydrokarboner til karbondioksid og vanndamp. Men i 1980, utvikling av den treveis converter lagt konvertering av nitrogenoksider til nitrogen. I 1981 ble alle nye biler som selges i USA er utstyrt med omformere. Over gjennomsnittet bilens 10-års levetid, vil det sende ut 15 tonn skadelige utslipp uten katalysator som reduserer dette beløpet med 98 prosent.

Hvordan det fungerer

Inne i konverter, en honeycomb-formet struktur som er laget av metall eller keramikk har et tynt lag av ett eller flere av de ekstremt sjeldne metaller som finnes i platinametaller gruppe; først og fremst platina, palladium og rhodium. Som katalysatorer, disse metaller øke hastigheten på den kjemiske reaksjon som omdanner skadelige forbrennings biprodukter til sikrere-utslipp, men de blir ikke brukt i denne prosessen. Metallene forblir i konverteren og fortsette å lette reaksjonene i hele enhetens levetid.

Platinum Metals Group

Det er seks metaller i denne gruppen: platina, palladium, iridium, rhodium, osmium og ruthenium. Disse sjeldne metaller er ikke funnet alene i naturen, og forekommer ofte i løpet av avsetninger av sulfid-malmer. Den største sulfidmalm innskudd som inkluderer platina metaller er i Sør-Afrika, etterfulgt av et innskudd i Ontario, Canada. I USA er det største innskuddet Stillwater Complex i Montana.

platina

Platinum toleranse for høye temperaturer, motstand mot korrosjon og katalytiske egenskaper gjør det til en god kandidat for bruk i katalysatorer. Imidlertid er det ofte kombinert med iridium for å lage en legering som er sterkere enn platina alene. Den mest brukte av platinametaller gruppen, er platina også brukes i elektriske kontakter, utstyr som krever høy korrosjonsmotstand, rakett nese kjegler, jet motordeler, smykker og tann legeringer. Medisinsk bruk inkluderer platina-iridium-legeringer i hofteoperasjon ledd og platina-Osmium legeringer i pacemakere og hjerte erstatning ventiler.

Palladium og Rhodium

Disse to metaller er også ofte brukt som katalysatorer i katalysatorer. Andre bruksområder for palladium inkluderer kirurgiske instrumenter, klokker, smykker og elektriske kontakter. I odontologi, legeringer av palladium og gull eller sølv lage gode materialer for fyllinger fordi palladium ikke anløpe. Rhodium tilfører hardhet til platina og palladium når det er legert med enten metall, som gjør det til en verdifull komponent i katalysatorer.