Hva er Audio CD Opptaksformater?

Hva er Audio CD Opptaksformater?


CD-R-stasjoner har blitt mer vanlig i både stasjonære og bærbare datamaskiner. Selv om CD-ROM (CD read-only memory) disker er fortsatt tilgjengelig, driver med opptaksmuligheter er solgt til en slik sammenlignbar rate at de er raskt blitt standarden. Med en skrivbar stasjon brukere har muligheten til å spille inn egne CDer på to måter på to forskjellige typer plater.

CD-R vs CD-RW

Det er to forskjellige typer plater for opptak. De kalles CD-Recordable-plater (CD-R) og CD-overskrivbare plater (CD-RW). Forskjellen er at når du har spilt inn på en CD-R kan du ikke, under noen omstendigheter, slette eller erstatte data på platen. Dataene er trykt på CD-R-plate permanent. På en CD-RW-plate er det et alternativ å slette det som er på disken og erstatte den med ny informasjon. Det er også et alternativ for å legge til informasjon i eksisterende informasjon. Ulempene med CD-RW er at bare visse typer stasjoner kan lese dem. De er også dyrere. Men siden DVDer blir stadig mer vanlig, kan flere spillere lese CD-RW og prisene har falt.

WAV

Når du brenner lydfiler og informasjon på en CD, er det to formater du kan bruke. WAV-filer (uttales "bølge") er de formatene de fleste CD-spillere (som ikke kjører på en datamaskin) kan lese. Fordelen med WAV-filer er at de kan spilles nesten hvor som helst (for eksempel på en bil stereo). Ulempen ved WAV er at de er meget store filer. CDer kan bare holde ca 15-35 WAV lydfiler.

DATA

Data kan også bli brent (eller innspilt) til en CD i betydelig mindre formater, noe som åpner for mange flere filer å bli satt på en enkelt CD. Den mest populære av disse formatene er MP3. Fordelene med opptak MP3 (eller lignende) filer på en CD er hvor mange filer du kan lagre på en. Du får plass til cirka 200 til 400 musikkfiler på en CD, avhengig av størrelsen på filene. Ulempen med å samle inn lyd-CDer i dette formatet er at du begrenser som driver kan lese slike CDer. De fleste CD-spillere som ikke er datadisker (for eksempel hjemme eller bilstereoanlegg) kan ikke lese dette formatet.