Diesel Bensin Motorolje SpesifikasjonerMotorolje er høyt spesialiserte væsker, nesten like mye en motor komponent seg som blod er et levende organ. Selv om de aller første motoroljer var litt mer enn litt raffinert olje, moderne smøremidler er nesten like syntetisk og komplisert som selve motoren. En del av forskjellen mellom bensin og dieseloljer omfatter basesammensetning av oljen i seg selv, men det meste av det kommer ned til de typer og mengder av additiver som benyttes.

viskositet

Viskositet er i det vesentlige et mål på oljens tykkelse, eller motstand mot molekylskjærkraft. Viskositet avgjør hvor godt oljen holder seg til komponentene, og hvor tykk en pute danner mellom dem. Høyere viskositet oljer gir bedre beskyttelse ved høye temperaturer, men redusere strømforbruket ved å øke intern motor motstand (parasittmotstanden). Multi-viskositet oljer inneholder viskositetsindeksforbedrere (VII'er, langkjedede flytende polymerer) som fører oljen til å smøre som om den var tykkere når det ved høy temperatur. Dieseloljer har vanligvis en lavere viskositet for å lette start ved meget lave temperaturer.

Base Aksjer

Nesten alle oljer er sammensatt av høyraffinerte mineraloljen. Mineralolje inneholder en rekke komponenter, inkludert løse karbon molekyler og parafinvoks, som kan lage mat til slam i motoren din. De syntetiske baseoljer inkluderer Gruppe IV Polyalfaolefin (PAO) base, Gruppe V syntetiske estere (som alkylerte napthlenes) og gruppe III mineraloljer katalysert med hydrogen (hydrokrakket). Selv om disse syntetiske smøremidler mangler mange av slamfremkallende miljøgifter som finnes i standard mineralolje, de er utrolig dyre (opp til $ 400 liter for en ekte luftfart syntetisk som Pennzane). Mange "helsyntetiske" på markedet i dag bruker bare om lag fem prosent av internasjonalt anerkjent, syntetisk baseolje. Resten består av enten standard eller hydrokrakket mineralolje, som er anerkjent som en "syntetisk" bare i USA.

dispergeringsmidler

De fleste oljer inneholder et dispergeringsmiddel, som er et mykgjørende polymer som fungerer på en måte som anti-koagulant i motoren. Dispergeringsmidler frakk suspenderte partikler (som sot, karbon, metall og lakk) og holde dem klistrer seg sammen, noe som forhindrer olje clotting i motoren. Burning diesel skaper mye sot, noe som er grunnen til at dieseloljer vanligvis har høye dispergeringsmiddel nivåer.

vaskemidler

Vaskemidler (også kalt tensider) er lik dispergeringsmidler, men holde oljeurenheter fester seg til stasjonære flater i stedet for til hverandre. Mekanismen er lik, og fungerer mye på samme måte som, klesvask eller oppvaskmiddel. Diesel oljer har en tendens til å ha høyere vaskemiddelnivåer for de samme grunnene som de har høyere dispergeringsmiddel nivåer.

Anti-Wear tilsetningsstoffer

Sinkditiofosfat (ZDDP) er den mest brukte anti-slitasje additiv funnet i moderne motoroljer, og bidrar til å beskytte motoren mot slitasje, korrosjon og oksidasjon. Mens effektive, fosfor som ZZP inneholder er svært skadelig for katalysatorer, noe som er grunnen til at det ofte brukes i svært lave konsentrasjoner for bensin motorer. Mange dieselmotorer bruker ikke omformere, så olje produsert for dem har en tendens til å ha høyere nivåer av ZDDP.