Deler av en Motor Engine

Deler av en Motor Engine


En motor motoren er sammensatt av grunnleggende systemer som utfører bestemte funksjoner. Selv om det finnes flere typer motorer, er det grunnleggende prinsippet bak dem det samme. Motorene er designet for å bruke en energikilde og forvandle det til kontrollerbar mekanisk energi. Forbrenningsmotorer som brukes i biler brenne drivstoff for å gjøre bilene flytte.

Valve Train, Sylinder og Spark Plug

Ventilene har to hovedfunksjoner, å la luft og drivstoff inn i motoren sylindere, og å kvitte seg med de "avfall" eller forbrenningsprodukter fra motoren. Innløpsventilen kan brensel og luft inn i sylinderen, mens eksosventilen frigir forbrenningsprodukter eller eksos, når drivstoffet er blitt brent. Under prosessen med forbrenning ventilene skal være helt tett for å sikre at drivstoffet brenner ordentlig. Tennpluggen antenner brennstoffet inne i motorsylinderen ved å produsere et elektrisk gnist ved kalibrerte intervaller.

Stempler, stempelstang og veivaksel

Under forbrenning blir stempelet drevet opp og ned i sylinderen. Stemplene drive veivakselen via kobler stenger. Forbindelsesstengene er festet til veivakselen gjennom veivtappene. Veivakselen forvandler stempelets lineære bevegelse til rotasjonsbevegelse som brukes til å drive bilen.

Olje og kjølesystem

Smøresystemet viktigste funksjon er å smøre stempler, veivaksel og kobler stenger. Smøre sikrer at veivakselen og andre deler vil fortsette å fungere riktig når motoren er i gang. Det finnes to typer av smøresystem; tørr sump og våt sump. Den våte sump er bygget i selve motoren, mens tørrsump bruker et separat oljesystemet bortsett fra motoren. Da forbrenningen produserer varme, blir en kjølesystemet nødvendig fordi hele motoren vil svikte hvis en eneste del overopphetet. De fleste bilmotorer er væskekjølt, selv om noen motorsykkel motorer er luftkjølt. Kjølesystemet er vanligvis plassert rundt hovedmotorblokk og hodet siden disse områdene produserer varme raskere enn de andre delene.