Dekkbredde og ytelse

Dekkbredde og ytelse


Store dekk er vanligvis synonymt med høy ytelse og racing, og med god grunn. Mens neophytes kan forenkle logikken involvert ved å si at "brede dekk sette mer gummi på veien," det er faktisk ganske mye mer til det enn det. Dekkdimensjon valg handler om å avgjøre på hvilken type grep du trenger for en gitt applikasjon og balansere det grep for å gi den type håndtering, bremsing og akselerasjon du leter etter.

Dekk: Mekanisk og molekylær Adhesjonstester

Dekk vise to typer vedheft: mekaniske og molekylære. Mekanisk vedheft er den enkleste å forstå, og skjer når gummien på dekket deformeres for å hente ut ujevnheter i veibanen. Molecular adhesjon oppstår når dekkets gummi bokstavelig talt holder seg til veibanen som lim. Disse to kreftene virker i helt forskjellige - og ofte motstridende - oppførsel der samlet trekkraft er bekymret. Mekanisk grep øker med punkt-kontakttrykk (pounds per kvadrattomme av trykket mellom dekket og veien), og molekylære vedheft øker med trykket bare til et visst punkt. Etterpå svikter molekylær adhesjon, og dekket slips.

Bredde myte Number One

Bredere dekk vil ikke, i og for seg selv, alltid øke trekkraft. Fordi mekanisk grep stiger med punkt-kontakttrykk, den beste måten å øke mekanisk grep er å gjøre dekket smalere og øke antall pounds per kvadrattomme trykke ned på veien. Problemet er at den samlede friksjon er helt uavhengig av overflateareal; en gitt mengde vekt trykkes ned vil bare utøve et visst press på veien. Derfor må du balansere økninger i mekanisk grep med nedgang i molekylær adhesjon. I den virkelige verden, faller mekanisk heft med road hastighet, noe som gjør molekylær adhesjon den primære element ved høye hastigheter.

Tire Forbindelser

Dekkbredde og dekk sammensatte går hånd i hånd. Dekkbredde er ansvarlig for mengden av gummi på veien, og derfor den potensielle totale grep. Tire forbindelsen er det som gir deg molekylære vedheft, slik at du kan utnytte potensialet mekanisk grep. En mykere gummiblanding vil tilby mer molekylære vedheft når den varmes opp (utligne tapet av mekanisk heft fra å bruke bredere dekk) og kan tillate gummi til våren tilbake raskere (øker hastigheten som mekanisk grep slutter å fungere). Den bredere dekkets evne til å fordele vekten mer jevnt også reduserer dekkslitasje, slik at produsentene å bruke disse mykere forbindelser uten å ødelegge dem direkte.

Smal-Tire Applications

I den virkelige verden, er det egentlig bare to situasjoner der du bevisst velger en smalere dekk over et større ett: Når du ønsker å redusere dekkets grep eller vekten på det hjulet, og når molekylær adhesjon er praktisk talt ikke- eksisterende og du prøver å grave seg ned i overflaten for å finne noe mer solid under. Vei- og sirkel-track syklistene vil ofte bruke en smalere dekk på foran eller bak, eller på den ene eller den andre, for å endre bilens kjøreegenskaper balanse; med bredere dekk bak vil gjøre bilen mer stabil, og større dekk på forsiden vil øke styringsrespons. Vinterdekk er ofte smalere fordi de bruker høyere punkt-kontakttrykk squish iskrystaller tilbake i vannet, og dermed forsterke grep på veien nedenfor.

Wide-Tire Applications

Når det kombineres med mykere gummiblandinger, vil en bredere dekk nesten alltid øke grep på all betong eller asfalt veidekke. Alt annet er likt, den eneste virkelige ulempen med å bruke et bredest mulig dekk på alle fire hjørner av et kjøretøy er at bredere dekk øker hjulet vekt, noe som gjør vondt suspensjon respons og hindrer bilens evne. Off-road kjøretøy ikke vanligvis får opp til høye hastigheter på faste overflater, men de bruker store, myke dekk for å holde fra å synke ned i myke underlag for å spre lastebilens last ut på et større område. Når det kombineres med lavere lufttrykk, skaper det brede dekk et større kontaktflaten, slik at lastebilen kan dra full nytte av det lille mekanisk grep den har.